'COMPATIBELE' SOLARCONNECTOREN EN PLAATSING

solarconnectorDe markt wordt heden overspoeld met door de fabrikant als 'compatibel met' aangeduide connectoren. Een bekend voorbeeld hiervan is de MC4-connector. Deze is sinds jaar en dag een populaire connector, met een goede reputatie inzake kwaliteit. Dat succes inspireert sommige fabrikanten om 'lookalikes' op de markt te brengen die de 'compatibel met'-stempel krijgen. Het is echter sterk af te raden om dit zomaar aan te nemen.
Sterker nog, het zou niet de eerste keer zijn dat een verzekering niet tussenbeide wil komen omdat er materiaal gebruikt werd dat niet in overeenstemming is met het lastenboek. Bijkomend probleem hierbij is dat verdelers deze connectoren soms 'crossen' met elkaar: connectoren van verschillende fabrikanten worden door elkaar aangeboden omdat ze volgens hen volledig hetzelfde zijn. Het is echter af te raden connectoren van verschillende fabrikanten door elkaar te gebruiken in één installatie.Al zijn de meningen in de sector zelf hierover wel verdeeld. De ene zweert bij een strikte 'alles van één fabrikant'-strategie, de ander gooit ze wel samen als duidelijk blijkt datde kwaliteit van beide connectoren dit wel degelijk toelaat. In Nederland bijvoorbeeld is dit in de NEN 1010 verwerkt: “Elke combinatie van steker en contrasteker moet elektrisch en mechanisch bij elkaar passen en geschikt zijn voor de omgeving waarin deze wordt gebruikt. Het combineren van stekers en contrastekers van verschillende fabrikanten is alleen toegelaten indien beide fabrikanten de compatibiliteit van de steker-contrastekercombinatie onderschrijven. Het wordt aanbevolen dat elke combinatie van steker en contrasteker van hetzelfde fabricaat is. Een gevaarlijke compatibiliteit tussen installatieconnectoren van verschillende fabricaten wordt niet voorkomen door het voldoen aan NEN-EN-IEC 62852. Dit lijkt ons alvast een goede insteek om tot een veilige installatie te komen.solarconnector

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.