Welke laadkabel gebruik je?

Een laadkabel brengt de netstroom tot in de wagen. De laadkabel beschikt aan de ene zijde over een connector (aan te sluiten op het stopcontact van de wagen) en aan de andere zijde over een stekker (aan te sluiten op het stopcontact van het laadpunt).

Geschikte laadkabelAansluiting op de wagen

De laadkabel wordt aan de voertuigzijde in het stopcontact van het voertuig ingeplugd. De vorm van dat stopcontact verschilt afhankelijk van het merk en het model van het voertuig (de aansluiting aan de voertuigzijde is niet gestandaardiseerd). Op de specificatiefiche van het voertuig staat er welke connector(en) er op het stopcontact van het voertuig kan (kunnen) worden aangesloten (bv. opladen via Type 2- of CCS 2-connector).

Voor AC-laden kan de connector op de laadkabel in Europa de volgende twee vormen aannemen:

  • Type 1-connector (T1): hiermee kan er enkel monofasig geladen worden.Bv. als een 32 A Type 1-laadkabel (op een standaard 2,230 V-net van 40 A) wordt ingeplugd, dan heeft deze monofasige aansluiting een maximaal laadvermogen van 7,4 kW, dat wil zeggen dat je met een gemiddeld verbruik van 17 kWh per 100 km ongeveer 2,5 uur nodig hebt om voor 100 km bij te laden.
  • Type 2-connector (T2): hiermee kan zowel monofasig als driefasig geladen worden. Bv. wordt een 32 A Type 2-laadkabel (op een 3N, 400 V van 40 A) aangesloten, dan heeft deze driefasige aansluiting een maximaal laadvermogen van 22 kW. Bij een gemiddeld verbruik van 17 kWh per 100 km kun je in minder dan een uur voor 100 km bijladen.

Voor DC-laden zijn er in Europa drie types connectoren:

  • Type 2-connector (T2): hiermee kan er op een DC-laadpunt toch AC worden geladen (zowel monofasig als driefasig, het maximale laadvermogen is vaak wel hoger dan bij AC-laadpunten vanwege de hogere ampèrages). Enkel Tesla gebruikt voor zijn DC-laadpunten de T2-connector om DC-vermogen over te brengen naar zijn elektrische voertuigen.
  • Chademo-connector: voor DC-laden (maximaal laadvermogen van > 50 kW).
  • CCS 2-connector (Combo2): voor DC-laden (maximaal laadvermogen van > 50 kW).

Aansluiting op het laadpunt

De aansluiting op het laadpunt is wel gestandaardiseerd. In Europa zijn alle laadpunten voorzien van een Type 2-stopcontact. Hiermee kan zowel monofasig als driefasig geladen worden. Alle laadkabels beschikken aan de laadpuntzijde dus over een Type 2-stekker.

Meer weten over

LAADPALEN
Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.