Digitale doorbraak in Vlaamse bouw

Industrie 4.0 en Internet of Things zijn aan opmars bezig

Medio 2019 heeft de Vlaamse Confederatie (VCB) bouw haar leden bevraagd over de toepassing van nieuwe (voornamelijk digitale) technologieën. Daaruit is gebleken dat maar liefst twee derde van de bedrijven mee is op het vlak van e-facturatie. Van de Vlaamse bouwbedrijven beschikt 54% over een digitaal kostprijsberekeningspakket, 49% over een pakket om kosten, opbrengsten en cash flow per bouwplaats op te volgen, 36% over een centraal documentatiesysteem en 35% over een Enterprise Resource Planning (ERP). Daarnaast attesteerden 20% van de aannemers het gebruik van BIM.
In de enquête werd ook gepeild naar het gebruik van innovatieve technologieën uit de industrie 4.0. Het aantal bedrijven dat daarmee reeds intensief bezig is, blijkt nog relatief beperkt, maar die voorlopers zijn wel toonaangevend. Tegelijk merkt de VCB in gebouwen een forse toename van het aantal geconnecteerde objecten, het zogenaamde Internet of Things. Een gelijkaardige tendens naar interconnectie is merkbaar met de sterke groei van (lokaal geproduceerde) hernieuwbare energie.
In het nieuw Vlaams regeerakkoord heeft de VCB alvast tal van aanknopingspunten gevonden. Daaruit blijkt de ambitie om van Vlaanderen een voortrekker in digitaal ondernemerschap te maken, de proeftuin bij uitstek voor digitale toepassingen en een Europese koploper op het vlak van slimme regio’s. Maar daarvoor moeten nog heel wat zaken worden aangepakt, zoals de digitalisering van het energiesysteem en een slimmere infrastructuur.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.