Inhaalbeweging van energiezuinige renovaties noodzakelijk

Energiedoelstellingen kunnen enkel gehaald worden door renovatiegolf

Uit recente analyse van het Vlaams Energieagentschap (VEA) blijkt dat verbouwers te vaak premie-aanvragen laten liggen. Nochtans is de komende decennia een renovatiegolf nodig om de energiedoelstellingen tegen 2050 te halen. Het gaat om miljoenen woningen die wachten op een energiezuinige renovatie. Dat betekent dat vanaf nu een verdrievoudiging van het aantal renovaties noodzakelijk is.
Het aantal vergunde woningrenovaties daalde van gemiddeld 18.000 per jaar in 2002-2010 tot gemiddeld 16.000 per jaar na 2010. In 2017 heeft zich een verdere dip voorgedaan tot 13.000 vergunningen. Recentelijk gaven cijfers van de Beroepsvereniging voor het Krediet (BVK) aan dat het aantal hypothecaire kredieten voor verbouwingen in 2018 opnieuw was gedaald (tot 52.000) en dat tegelijk het totaal toegekende kredietbedrag voor woningrenovaties in 2018 onder 2,75 miljard euro bleef. De stijging van het aantal renovatievergunningen in 2018 tot circa 17.000 is bovendien eerder het gevolg van een nieuwe statistische sprong als gevolg van de overstap naar de digitale bouwaanvraag.
De Vlaamse Confederatie Bouw ondersteunt uiteraard de oproep van het VEA aan verbouwers om ten volle premies aan te vragen, maar beklemtoont ook de noodzaak van bijkomende structurele maatregelen om het renovatieritme aanzienlijk op te krikken.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.