Baksteen in de maag wordt groener

Maar ecologisch bouwen vaak nog te duur

Uit een representatief onderzoek van iVox (in het kader van Batibouw) blijkt dat 55% van de Belgen ervan overtuigd is dat er door de klimaatverandering in de toekomst veranderingen in hun woning nodig zullen zijn. Hetzelfde percentage heeft erop toegezien dat hun woning na het (ver)bouwen zo milieuvriendelijk en energiezuinig mogelijk was. Van de groep (ver)bouwers zegt 1 op de 3 dat duurzame en energiezuinige materialen een must zijn, ongeacht de prijs (31%) of het uitzicht (33%). De belangrijkste reden voor een milieuvriendelijke of energiezuinige woning is het financieel voordeel van een klein energieverbruik. 39% noemt dit dé belangrijkste reden en 74% zet dit in hun top drie.
Toch lijken vaak eerder de financiële dan ecologische motieven door te wegen. 2 op de 3 Belgen die niet ecologisch hebben gebouwd, zeggen dat ze dit te duur vonden. Bovendien zeggen 4 op de 10 Belgen interesse te hebben in duurzame bouwmanieren, maar niet als dat de prijs van hun woning doet stijgen of als het er minder mooi uitziet.
De bouwsector zelf neemt ook haar verantwoordelijkheden en stelt een aantal maatregelen voor die de energie-uitstoot van huizen en gebouwen duurzamer moeten maken. Een van die maatregelen is een ambitieuzere renovatienorm van 2,5% van de bestaande woningen in plaats van de 0,6% die nu wordt gerenoveerd. Daarnaast zou de digitalisering van de sector ervoor zorgen dat de bouwkost kan dalen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.