Zonneboilers passen in plaatje van groene toekomst

Jan Declerkc gelooft in de toekomst van zonneboilers

"Ondanks de dalende verkoop is er plaats voor zonneboilers in de toekomst"
De zonneboiler zou in vrije val zijn. In 2013 werden nog zo’n 20.000 installaties gedaan, afgelopen jaar slechts 3.800. De sector legt de schuld eerder bij een gebrek aan promotie door de overheid dan bij lage premies. Toch gelooft Jan Deklerck, productmanager van Remeha, in de toekomst van de zonneboiler.
“Financieel lijkt een zonneboiler op het eerste gezicht niet zo interessant”, vertelt hij. “Dat is ook de reden waarom mensen dergelijke installaties vaak links laten liggen. Het wordt pas interessant als je een elektrische boiler hebt, die kan je ook verwarmen met de warmte van een zonneboiler. Warmte opwekken met een zonneboiler in plaats van met 3.000 kWh betekent dat je er meer aan overhoudt.”
Een zonneboiler resulteert ook in minder CO2-uitstoot. Dat maakt het een goeie manier om milieudoelstellingen te behalen. Volgens Jan Deklerck is er maar één manier om mensen te stimuleren toch te investeren in een zonneboiler. “De premie aanpassen is niet aan de orde”, gaat de productmanager verder, “want die is volgens mij al voldoende hoog. Wat de overheid wel kan doen is de prijs voor elektriciteit verlagen en die van gas iets verhogen. Geen populaire maatregel, maar wel te verantwoorden omdat je zo fossiele brandstoffen meer belast dan groene energie uit elektriciteit.”
Huizen moeten ook steeds zuiniger zijn en aan strengere eisen voldoen. “We horen steeds vaker van plannen om fossiele brandstoffen stelselmatig af te bouwen. In Nederland werkt de overheid nu al naar een aardgasvrij tijdperk. Dat is waar de kansen voor de zonneboiler liggen. Hoewel de investering relatief hoog is, is het veruit de technologie met de meest effectieve CO2-besparing.”

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.