Coworking spaces overspoelen Brusselse kantoormarkten

Coworking spaces waren verantwoordelijk voor een vijfde van de totale Brusselse take-up

In 2018 is een eeuwrecord gesneuveld binnen de Belgische regionale kantoormarkten. Dat blijkt uit het jaarlijkse Marketbeat rapport van vastgoedconsultant en dienstverlener Cushman & Wakefield belgium. In Brussel steeg ook de hoogst betaalde huurprijs voor de beste kantoren naar € 315/m²/jaar.
De coworking sector had een grote impact op de resultaten van de Belgische kantoormarkt van het afgelopen jaar. In 2018 overspoelden deze het Brusselse kantoorlandschap. Nigel Beller, research analyst bij Cushman & Wakefield, licht toe: “Coworking spaces waren verantwoordelijk voor maar liefst een vijfde van de totale Brusselse take-up afgelopen jaar. Brussel volgt hiermee de tendens die zich ook in andere Europese metropolen zoals Munich, Amsterdam en Parijs manifesteert.”
Daarnaast liet Brussel met 7,98% de laagste vacancy rate (de graad van leegstaande oppervlakte) sinds 2001 optekenen. Dat komt doordat de moderne beschikbare kantoren heel snel ingenomen worden. Bovendien kan het aanbod aan nieuw ontwikkelde kantoren de vraag niet volgen, wat zich uit in de huurprijzen. In 2018 betaalden bedrijven de hoogste huurprijs ooit voor de beste kantoren in onze hoofdstad, namelijk € 315/m²/jaar. “We verwachten zelfs dat de prime rent nog verder zal toenemen tot €325/m²/jaar tegen eind 2021”, aldus Nigel Beller.
De regionale kantoormarkten haalden met 354.000 m² het record van de eeuw. Enkele opmerkelijke resultaten:
• Vorig jaar werd er in België in totaal 2.115 miljard euro geïnvesteerd in de kantoorsector, waarvan 215 miljoen euro in regio’s;
• De hoogste prime rent was terug te vinden in Namen: € 160/m²/jaar, nipt gevolgd door Antwerpen met € 155/m²/jaar;
• Wallonië heeft een vacancy rate van 3,55%. In Vlaanderen is dat 5,2%.
De volledige rapporten kan u hieronder terugvinden voor die van:
Brussel
Vlaanderen
Wallonië.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.