Eaton TechnoDag

Hoe betrouwbaar zijn de laagspanningsverdeelsystemen in uw energienetwerk?

“Zo’n 70 procent van de vlamboogfouten wordt veroorzaakt door foutief menselijk handelen”, zei Martijn Imming (foto), Business Development Manager Data Centers bij Eaton. “Dat terwijl het voorkomen ervan relatief eenvoudig is.”
Hoe betrouwbaar zijn de laagspanningsverdeelsystemen in uw energienetwerk? Die overkoepelende vraag werd tijdens de eerste Eaton TechnoDag in België beantwoord. Meer dan dertig technisch adviseurs en technici waren naar het Bosuilstadion van Royal Antwerp FC afgereisd om daarover geïnformeerd te worden.
Dat het geen overbodige vraag was, werd al snel duidelijk tijdens de presentatie van Roel Ritsma van Electrical Research, Consultancy and Development (ERCD), een gespecialiseerd kenniscentrum op het gebied van de elektrische energievoorziening in industriële ondernemingen.
“De risico’s zitten bijvoorbeeld in uitgevoerde installatie-uitbreidingen, vlambooggevaren, onopgemerkte systeemverouderingen of gewoon een vorm van laksheid.” Over dat laatste was Ritsma helder: “Veiligheid is het bewust nemen van risico’s, waarbij je moet zorgen dat de risico’s gering zijn. Maar als je bijvoorbeeld aan het werk gaat aan een verdeelsysteem zonder de spanning eraf te halen – omdat zoiets als ‘lastig’ wordt ervaren – neem je bewust veel risico’s.”

Kabelwurgbandjes
Naar de beelden van enorme explosies door verkeerd handelen, keek menig bezoeker van de Eaton TechnoDag met een beduusde blik. Ritsma: “Aan de hand van de vragen die ik kreeg, is me duidelijk geworden dat technici nieuwe dingen hebben gehoord en hopelijk ook tot nieuwe inzichten zijn gekomen.” Soms ging het om hele kleine dingen, zoals het gebruik van tiewraps, die de adviseur van ERCD ‘kabelwurgbandjes’ noemde omdat ze vaak veel te strak om de kabels worden aangetrokken, wat tot mechanische belasting leidt.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.