Europese bouwsector in goeie doen

FIEC kan groei van 3,5% vaststellen

De Europese bouwfederatie FIEC (European Construction Industry Federation) meldt een groei van 3,5% in de bouwsector in 2018 en voorspelt een groei van 2,2% in 2019. “Hoewel de situatie van land tot land blijft verschillen, is het algemene beeld momenteel positief, met een activiteit in de nieuwe woningbouw die zelfs in verschillende landen een hoge vlucht neemt”, aldus Kjetil Tonning, voorzitter van het FIEC.
Daarnaast laten de statistieken van het FIEC zien dat de belangrijkste drijvende krachten in 2018 de nieuwe segmenten van de woningbouw (+4%) en de weg- en waterbouw (+4,7%) zijn. Het herstel in dat laatste segment is een teken dat het investeringsbeleid – op gang gebracht door de Juncker-commissie – een impact begint te krijgen, hoewel dit zeker niet de enige drijvende kracht is. Er kan ook worden waargenomen dat renovatie en onderhoud gedurende de hele crisis stabiel zijn gebleven, waardoor ze een dempend effect hebben op de hele bouwsector. Die trend vertraagt zich nu, aangezien nieuwbouw opnieuw de leiding neemt.
Ten slotte moet worden opgemerkt dat de werkgelegenheid in de bouwsector in 2018 opnieuw is toegenomen (+1,8%). In totaal biedt de bouw werk aan 14,8 miljoen mensen – werkzaam in meer dan 3,3 miljoen bedrijven – wat 6,4% van de totale werkgelegenheid in Europa vertegenwoordigt. Tegen deze achtergrond wordt het tekort aan geschoolde arbeidskrachten in verschillende landen nu al gezien als een obstakel voor de toekomstige groei van de sector.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.