Kmo's zijn (nog) tevreden, maar worden ongerust

Resultaten Unizo kmo-barometer voor tweede kwartaal 2019

Met een score van 101,0 blijft de kmo-barometer boven de 100-punten grens. Dat is reeds het geval sinds het tweede kwartaal van 2015. Na drie kwartalen waarin een daling kon worden waargenomen, is er terug een stijging van de barometer met 0,3 punten. Vijf deelindexen tekenen een stijging op: tevredenheid over het eigen bedrijf, tevredenheid over de economie in het algemeen, actueel werkvolume, actuele financiële situatie en actueel personeelsbestand. De deelindex toekomstig personeelsbestand blijft ongewijzigd. Drie deelindexen dalen: toekomstig werkvolume, toekomstige financiële situatie en problematisch betalingen.
Het ondernemersvertrouwen is redelijk goed, want er zijn 11,6% meer positief gestemde kmo’s dan negatief gestemde. Dat is wel een daling ten opzichte van het vorige kwartaal, toen nog 19,4% positief was. De kmo’s zijn dus nog steeds tevreden, maar ze worden ongerust. Die ongerustheid vormt echter geen contradictie met de toegenomen tevredenheid over hoe het bedrijf het doet, over het volle orderboekje enz. “Ondernemers zijn niet bang van berekende risico's, zolang ze die maar kunnen inschatten op basis van een aantal zekerheden waar ze kunnen op vertrouwen”, verklaart Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “Een cruciale factor daarbij is het gevoerde regeringsbeleid op, onder meer fiscaal, sociaal en economisch vlak. Daarom is het des te belangrijker dat er nu heel snel wordt voortgewerkt aan de vorming van een Vlaamse regering.”

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.