GEAUTOMATISEERDE THERMOSTAATKRANEN

Een voorzichtige bediening van de thermostaatkop, een geleidelijke aanpassing van het setpunt en het 'aan'- of 'uit'-zetten van thermostaatkranen vergt een zekere discipline. Als gebruiker slagen we er soms niet in. Enkele fabrikanten komen aan dat probleem tegemoet met een elektronisch element om op de radiatorkraan te bevestigen, in plaats van de traditionele thermostaatkop. Dan is de thermostaatkraan geen regelaar meer zonder hulpenergie, en bestaat de mogelijkheid om over te stappen van een proportionele (P) regeling naar een proportioneel integrerende (PI) regeling. Alle elektronische thermostaatkoppen van een enkele kamer kunnen, al dan niet draadloos, communiceren met één centraal ruimtetoestel waarmee men de koppen bedient en programmeert. Bij de renovatie van bestaande installaties overwint men, met dergelijke elektronische elementen, een belangrijk obstakel voor de toepassing van een gebouwbeheersysteem. Hydraulisch gezien vergt datéén afzonderlijke radiatorkring per kamer, zodat men de temperatuur van elke kamer regelt door middel van een enkel ventiel. In bestaande gebouwen zijn de radiatoren van meerdere kamers meestal op één radiatorkring aangesloten. Door elke radiator afzonderlijk van een elektronisch vanop afstand bediend regelelement te voorzien, kunnen we die radiatoren opnieuw groeperen per kamer en lossen we dat probleem effectief op. Draadloze elektronische systemen bieden, buiten eenvoudige implementatie, uiteraard nog andere mogelijkheden: aanwezigheidsdetectie, online bediening en programmatie, artificiële intelligentie voor automatische aanpassing van de bezettingstijden enzovoort. Een nadeel is dat draadloze systemen batterijen nodig hebben. Dat probleem wordt, in belangrijke mate, opgelost door een laag verbruik van elektrische energie, die in sommige gevallen zelf wordt geleverd door fotovoltaïsche elementen.
 
Omdat thermostaatkranen steeds deel uitmaken van een ruimere regelstrategie. Wijden we een hele videoreeks aan de basisregelstrategieën voor hydraulische centrale verwarming:
Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.