REGELSTRATEGIEEN VOOR WONINGEN

Ketelfabrikanten voorzien doorgaans de regeling voor de verwarming van woningen. Thermostaatkranen kunnen onder omstandigheden de massastroom door een verwarmingsketel  sterk reduceren, terwijl de vaak toegepaste compacte ketels, omwille van een lage inertie, zich net beter voelen met een hoger debiet. Sommige fabrikanten laten de stooklijn liever achterwege en regelen de aanvoertemperatuur voor de verwarmingslichamen enkel en alleen in functie van de temperatuur in een referentieruimte. Dat is de variabele temperatuurregeling met modulerende thermostaat waarover we eerder spraken. Andere fabrikanten behouden onverminderd het gebruik van een stooklijn. Die wordt in woningen weliswaar vaak gecorrigeerd op basis vande temperatuur in een referentieruimte. Men maakt in dat geval een combinatie van de hybrideregeling en de variabele temperatuurregeling. Een referentieruimte krijgt, in principe, nooit thermostaatkranen, maar in de andere kamers, waar de centrale regeling niet kan ingrijpen op de aanwezigheid van externe warmtebronnen, of op imperfecties in het ontwerp, zijn thermostaatkranen nodig om de temperatuur onder controle te houden en om externe warmte te recupereren. Bij een zuivere hybrideregeling heeft men geen referentieruimte en krijgen alle kamers thermostaatkranen (of een ander type van regelventielen). Zoals we eerder zagen is, afhankelijk van het keteltype en van de hydraulische configuratie, in woningen vaak een regelstrategie wenselijk waarbij niet alle radiatoren een thermostaatkraan hebben.

REGELSTRATEGIEEN VOOR UTILITEITSGEBOUWEN

De hybrideregelstrategie is uiterst geschikt voor de regeling van de ruimtetemperatuur in iedere kamer van een utiliteitsgebouw. Hier is de temperatuur in één kamer meestal nietrepresentatief voor de talrijke andere kamers, ook al hebben die dezelfde oriëntatie. We maken hier eerder zelden gebruik van referentieruimtes. Ruimtevoelers, aangesloten op de centrale regeling, passen in utiliteitsgebouwen perfect in regelstrategieën voor de toepassing van nachtverlaging en voor optimalisatie van de start- en stoptijden, niet voor de actieve regeling van de comforttemperatuur. Een andere regelstrategie die de laatste jaren, onder invloed van onderzoeksprojecten aan de Universiteit Antwerpen, meer opgang kent, is de variabele debietregeling. Deze regel-strategie vereenvoudigt vaak de hydraulische configuratie, terwijl ze in veel gevallen het elektrische verbruik van circulatiepompen reduceert. Ze wordt courant toegepast in appartementsgebouwen met een centrale stookplaats en satellietunits, waar ze de hydraulische configuratie sterk vereenvoudigt en tegelijk een energetisch geoptimaliseerde oplossing biedt.

Nog niet helemaal duidelijk? Deze video’s geven je een glashelder inzicht in de werking van de basisregelstrategieën voor hydraulische centrale verwarming.

Uit “De fundamenten van cv-optimalisatie” van Havacman. Klik op de tegels hieronder voor meer fragmenten. In het volgende deel bestuderen we het ontstaan van de stooklijn.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.