HYBRIDEREGELING LOKAAL

In de hybrideregelstrategie grijpt de lokale regeling op de massastroom van de verwarmingslichamen in. Hiervoor kan men uiteenlopende types van regelventielen inzetten, zoals ventielen met een servomotor, aangestuurd door een gebouwbeheersysteem. Omdat ze de hoofdrol spelen in dit artikel, noemen we de lokale regeling voortaan veralgemenend 'thermostaatkranen'. Die grijpen in op de massastroom doorheen de radiator om actief, met een feedbackloop, de ruimtetemperatuur te regelen. Die temperatuur moet overeenstemmen met het setpunt dat men instelt op de thermostatische kop. Eerder zagen we het belang van deze temperatuurregeling in verband met rationeel energieverbruik: eenstijging van 1 graad boven de gewenste waarde leidt tot een meerverbruik van 10%. Thermostaatkranen hebben echter nog een energiebesparende functie.

Externe warmte

Een verwarmde kamer krijgt doorgaans ook warmte van externe warmtebronnen. Dat is, met andere woorden, warmte die niet van de cv-installatie komt, bijvoorbeeld warmte van leerlingen in een leslokaal, of warmte van de verlichting en van kantoorapparaten. Laat ons over 'externe' warmte spreken. De belangrijkste bron van deze externe warmte is de zon die door de ramen binnen schijnt en door straling elementen in het interieur opwarmt. Die warmen vervolgens hun omgeving op door middel van straling en convectie. Thermostaatkranen 'recupereren' die externe warmte.

Ze doen dat door het emissievermogen van verwarmingslichamen terug te schroeven wanneer externe warmte wordt toegevoerd. Ze grijpen in opdat de gewenste kamertemperatuur, het setpunt ingesteld op de thermostaatkop, niet wordt overschreden. Op die manier schakelen ze de externe warmte effectief in voor nuttig gebruik. Samengevat: de centrale regeling past het vermogen van de radiatoren aan, door middel van een variabele temperatuur, wanneer de warmteverliezen variëren. De lokale regeling past het vermogen van de radiatoren aan, door middel van een variabel debiet, wanneer externe bronnen warmte toevoeren. Beide componenten van de hybrideregeling, zowel de centrale alsde lokale regeling, moeten goed werken. Dat is niet vanzelfsprekend. Een goed functionerende mengkring bijvoorbeeld bestaat uit meerdere componenten die elk kunnen falen: regeling, regelklep, servomotor, sensoren ...

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.