HYBRIDEREGELING CENTRAAL

Bij grote installaties bevindt de centrale regeling zich in de stookplaats. Ze maakt deel uit van een regeltoestel dat meerdere functies vervult: programmatie van de bezettingstijden, aansturing van de ketels in cascade, instelling van een stookgrens … Een andere belangrijke taak van die regeling is de aanpassingen van de aanvoertemperatuur aan de buitentemperatuur, en dat voor de verschillende zones van een gebouw. Daarvoor past men vaak hydraulische schakelingen toe. Men maakt, bijvoorbeeld, vaak gebruik van mengkringen. De mengkring (zie figuur) mengt het water dat uit de ketel komt met een deel van het water dat uit het verwarmingslichaam stroomt. Zo brengen we de aanvoertemperatuur van het verwarmingslichaam op elk gewenst niveau. Vooral in kleinere verwarmingsinstallaties en in woningen brengt de huidige generatie modulerende ketels de aanvoertemperatuur voor de radiatoren, ook zonder het gebruik van hydraulische schakelingen, op elke gewenste waarde. Die aanvoertemperatuur is een functie van de buitentemperatuur. Die functie noemen we 'stooklijn'.

Oorsprong stooklijn

Het verwarmingsvermogen is, zoals we eerder zagen, evenredig met de warmteverliezen. Die zijn op hun beurt evenredig met het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur. Het nodige verwarmingsvermogen neemt dus af naarmate het buiten warmer wordt.

De stooklijn is een wiskundige functie die, rekening houdend met eigenschappen van de verwarmingslichamen, bepaalt hoe de aanvoertemperatuur varieert met de buitentemperatuur. Men vereenvoudigt deze functie inde praktijk meestal tot een rechte, maar de wiskundige berekening geeft aanleiding tot een ietwat gebogen lijn. Het is dus de taak van deze functie om de aanvoertemperatuur steeds zo aan te passen dat het vermogen van de radiatoren, op elk moment, overeenstemt met de warmteverliezen die men moet compenseren om de warmtebalans binnen bij de gewenste comforttemperatuur te houden. Zoals we verder zullen zien, schuilt daar een krachtige ontwerpfilosofie achter.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.