COMBINATIEMOGELIJKHEDEN MET SYSTEEM C

Voor sanitair warm water en verwarming

Een ventilatiesysteem C en een warmtepompsysteem inzetten voor de verwarming alleen gebeurt niet in België. Ofwel wordt de combinatie ingezet voor de productie van sanitair warm water (met een warmtepompboiler), ofwel voor de voorziening van sanitair warm water én verwarming (met een warmtepomp). De reden hiervoor is dat er niet het hele jaar door een verwarmingsvraag is. De vraag naar sanitair warm water is er wel het ganse jaar (dus de ventilatielucht kan dan het hele jaar worden aangewend). Daarbij loopt het werkingsprofiel van de warmtepomp bij de tapwaterproductie en de ventilatie grotendeels parallel. Als er in natte ruimtes een verhoogde ventilatievraag is doordat er een bad of een douche wordt genomen, dan is er tegelijk ook een verhoogde warmtevraag van de warmtepomp om de tapwatervoorraad opnieuw op temperatuur te brengen.


In combinatie met een warmtepompboiler

Deze combinatie is vooral interessant bij renovaties, bijvoorbeeld als de plaatsing van nieuwe ramen en de verbeterde isolatie/luchtdichtheid een ventilatiesysteem noodzakelijk maken. In plaats van dat de warmtepompboiler zijn lucht haalt van buiten of uit de ruimte waar hij staat, gebruikt hij, indien gecombineerd met ventilatiesysteem C, de geëxtraheerde ventilatielucht voor de productie van sanitair warm water. De afgevoerde lucht wordt door de verdamper gestuurd, koelt hierdoor af en wordt vervolgens vanuit de warmtepompboiler via een ander luchtkanaal naar buiten gestuurd. Het werkingsprincipe is hetzelfde als in een gewone warmtepomp. De koelvloeistof verdampt in de verdamper, wordt samengedrukt in de compressor en de daar opgewekte warmte wordt in de condensor afgegeven. De condensor geeft de warmte af aan het water in het boilervat (bijvoorbeeld via een spiraalwarmtewisselaar). Als bijverwarming en/of legionellabestrijding zijn deze toestellen uitgerust met een elektrische weerstand. De warmtepompboiler kan worden gecombineerd met thermische zonnecollectoren (indien er twee warmtewisselaars aanwezig zijn). In de zomer kan men overschakelen op de thermische collectoren, waarbij de warmtepomp dan voor bijverwarming kan zorgen (of eventueel volledig wordt uitgeschakeld). Ook de combinatie met PV-panelen is mogelijk voor de opwekking van de door de warmtepomp benodigde elektriciteit.

Dit is een plus artikel. Abonneer om dit artikel verder te lezen.

Dit is een plus artikel

Abonneer om dit artikel te lezen

Reageer

Gerelateerde artikels
Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Elektricien 

Elektricien maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.