naar top
Menu
Logo Print

World Trade Center Rotterdam binnen 3 jaar van energielabel E naar A

Iconische hoogbouw maakt uitzonderlijke verduurzamingsslag tijdens renovatie
magazine

De verbouwing van World Trade Center Rotterdam is in volle gang en heeft nu al een uitzonderlijke verduurzamingsslag als gevolg. Begin dit jaar werd verwacht dat het gebouw een sprong van energielabel E naar C zou maken; vandaag draagt het hoogbouwgedeelte al het A-label. Daarvoor had het gebouw een energie-index van maximaal 1,05 nodig, maar met een waarde van 0,96 doet het WTC Rotterdam meteen beter.

De verduurzamingssprong is in een relatief kort tijdsbestek gemaakt: slechts drie jaar was er voor nodig. Een van de redenen is een innovatieve klimaatbeheersing waarbij de efficiënte luchtzuivering wordt aangedreven door een warmtewiel dat de warmte in het pand hergebruikt, zodat koude buitenlucht minder opgewarmd hoeft te worden.

Hoewel de laagbouw van het WTC, gezien haar status als Rijksmonument, niet aan dezelfde eisen hoeft te voldoen, ondergaat ook dit gedeelte een verduurzamingsslag. Zo krijgen de daken zo’n 100 nieuwe zonnepanelen, wordt het huidige lichtplan vervangen door LED en wordt bij elke component in de verbouwing voor het duurzame alternatief gekozen.

Hoewel het vaker voorkomt dat gerenoveerde gebouwen ook direct verduurzamen, is een revitalisatiesprong op dit niveau uitzonderlijk voor bouwend Rotterdam. WTC Rotterdam is er trots op binnen drie jaar tijd een doel te hebben bereikt dat aanvankelijk pas voor 2030 was gesteld.