naar top
Menu
Logo Print
12/04/2018 - PHILIP

WAAROM KIEZEN VOOR DOMOTICA?

Vijf tips om uw klanten te overtuigen 

Domotica houdt een geheel van technische en technologische voorzieningen in, zoals elektriciteit, automatisatie, informatica, telecommunicatie, multimedia, en wordt gebruikt om gebouwen 'intelligenter' te maken. De woning die voorzien is van een domotica-installatie, zal zich aanpassen aan het levensritme en de gewoontes van de klant. Zodoende wordt een gebouw flexibel en kan het makkelijker inspelen op de noden, wensen en verlangens van een bewoner. Daarenboven zal het hem of haar ook een tijdwinst opleveren en zal de installatie rechtstreeks een kostenbesparing teweegbrengen.

VEREENVOUDIGING VAN HET LEVEN

Uw huidige klanten zijn steeds meer op zoek naar en vragende partij voor de installatie van comfortverhogende technieken, meer nog dan zuiver technische oplossingen. Domotica biedt deze comfortdiensten en vereenvoudigt zo het leven van uw klanten, vooral door ze de mogelijkheid te bieden om bepaalde acties vanop afstand, met een bediening, uit te voeren. Sommige van de geboden domoticamogelijkheden zijn bekend, maar het aanbod is uitgebreid en dagelijks ontwikkelen er zich nieuwigheden.

TIP 1 COMFORTVERHOGEND

Het idee van comfort is voor elkeen persoonlijk en hangt af van een aantal parameters. Denk hierbij o.a. aan leeftijd, gewoontes, omgeving en sociaal milieu. Men is zich zelden bewust van comfort, terwijl ongemak wel expliciet wordt ervaren. Een intelligente woning moet daarom zo weinig mogelijk ongemak bieden aan haar bewoners. Dat is het domein van de domotica.

Voorbeeld

Bij het uitstappen van de wagen volstaat een druk op de knop van de afstandsbediening om alle deuren te vergrendelen, de achteruitkijkspiegels dicht te vouwen en het alarmsysteem in te schakelen. Welnu, domotica biedt een gelijkwaardig comfort aan, maar dan in een nog grotere mate, want een huis biedt meer functies. De centralisatie van controlefuncties is de basis van het systeem. De aangesloten apparatuur kan ingeschakeld worden of in slaapstand worden gezet, door slechts één toets in te drukken. Alles is bij wijze van spreken denkbaar omdat het gaat om een systeem dat uiterst flexibel is. Maak dus de vergelijking met een wagen. Uw klant zal zich hier gemakkelijk mee kunnen identificeren en beseffen dat het comfort dat een auto biedt, ook mogelijk is bij het sturen van een woning.

TIP 2 KOST HET ÉCHT ZOVEEL MEER?

Domotica vergt inderdaad een bijkomende investering, maar maakt een beter energiebeheer mogelijk. Ze rendeert dus op middellange termijn (na ongeveer zes jaar voor een klassieke woning). Dankzij domotica kan men moeiteloos zijn/haar energie economisch beheren en toch een hoog comfortniveau behouden. De verwarming is de grootste bron van energieverbruik. Dankzij domotica krijgt u een automatische en dynamische installatie, die geen programmering meer vereist.

Een andere functie, bij wijze van voorbeeld, laat toe om de luiken te openen om de zonnewarmte op te slaan en deze vervolgens te sluiten wanneer het warm genoeg is. Gekoppeld aan veiligheidsfuncties, kan het systeem ook de luiken sluiten wanneer iemand tracht binnen te breken.

U kunt uw klant er gemakkelijk van overtuigen dat de voordelen van domotica ervoor zorgen dat hij of zij heel wat euro's kan besparen, wat de investering uiteraard nog een pak interessanter maakt.

Domotica verhoogt niet alleen het comfort, maar is dus op termijn ook beter voor de portemonnee.

TIP 3 VERHOOGT DE VEILIGHEID VAN MENS EN WONING!

Domotica biedt - zoals u eerder kon lezen - een bepaalde garantie van veiligheid aan de bewoner. Buiten het feit dat bij een inbraak het alarm automatisch ingeschakeld wordt, kan het ook een foto van de indringer nemen en zelfs iemands aanwezigheid in het huis nabootsen. Het kan eveneens gaslekken, brand of waterschade detecteren en de nodige maatregelen hiertegen nemen. Tevens kan een opvolging van de gezondheidstoestand van de bewoners worden ingesteld, evenals een toezicht op de kinderen, een noodoproepsysteem, het meten van vitale functies of het reageren op een val of ongemak.

TIP 4 MAAKT VAN UW WONING EEN EXTRA GEZINSLID

Domotica biedt de mogelijkheid om een woning 'communicerend' te maken, het is te zeggen: de verschillende functies kunnen vanop afstand bediend worden, bijvoorbeeld met behulp van uw gsm of smartphone. En bovenal: de informatie, de foto's of de videobeelden kunnen u opgestuurd worden vanuit het huis in real time.

TIP 5 HOUDT UW WONING UP-TO-DATE

Domotica in de woning biedt ten slotte ook de mogelijkheid dat uw woning altijd modern is en meegaat met haar tijd. Hoewel de bouwstijl binnen in de woning misschien gedateerd zal zijn en er rondom altijd de mogelijkheid bestaat om de woning naar gebruik toe aan te passen aan de noden van de tijd, en dit voor een kostprijs die ver beneden de prijs zal liggen van een op dat ogenblik volledig nieuwe installatie. Om zijn woning te laten evolueren, hoeft men op termijn dan ook niet per se veel te renoveren.

IoT-Controller van Hager

De oplossing voor het koppelen van het domoticasysteem.

Met de IoT-Controller van Hager kun je jouw KNX-domoticasysteem koppelen aan internet en zo allerlei handige koppelingen maken, bijvoorbeeld met Philips Hue, Sonos, Netatmo, Amazon Echo en nog veel meer via IFTTT.
Bekijk hier de video