naar top
Menu
Logo Print

Privésauna bespaart met micro-WKK

Privésauna Lakonia bespaart 15.000 kWh per maand met micro-WKK
magazine

Een micro-warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK) werkt zoals een conventionele verwarmingsketel, met dit verschil dat ze samen met warmte en sanitair warm water tegelijkertijd ook simultaan elektriciteit produceert. WKK wordt doorgaans gebruikt door grootverbruikers van gas, stookolie en elektriciteit, vooral in de industrie en in de landbouw. Micro-WKK is echter een goede optie voor grote woningen met een zwembad of spa’s met een groot energieverbruik voor verwarming van ruimtes en water.
Zo bundelden installateur MR Heating, producent COGENGREEN en Van Marcke hun kennis en expertise voor de technische realisatie van een micro-WKK bij privésauna Lakonia. De sauna heeft continu een groot thermisch vermogen nodig voor de opwarming van het water voor zwembaden en jacuzzi’s. De installaties verbruiken op jaarbasis 150.000 kWh elektriciteit en 100.000 m³ aardgas. Om het verbruik te reduceren werd een COGENGREEN Smartblock 22 geplaatst. Dat is een WKK-systeem op aardgas met een thermische vermogen van 51,2 kW en een elektrische output van 22 kW.
Een offerte raamde de kosten op € 120.000 en een ROI-studie voorspelde dat het systeem na 2,8 jaar rendabel zou worden. Volgens de eerste meetresultaten heeft het micro-WKK-systeem op 2 maanden tijd al 30.000 kWh aan elektriciteit opgebracht.

VAN MARCKE

VAN MARCKE

+3292673900
-