naar top
Menu
Logo Print

Vlaming renoveert grondiger

Drastische toename van ingrijpende energetische renovaties
magazine

De ingrijpende energetische renovatie is aan een opmars bezig, de totaalrenovatiebonus breekt door en het aantal huizen dat gesloopt en heropgebouwd wordt, neemt toe. Dat blijkt uit de cijfers die het Vlaams Energie Agentschap voorstelde op de BIS-beurs in Gent. Dit jaar werden er al 650 uitgevoerd, bijna een derde meer dan vorig jaar en zes keer zoveel dan in 2016. Bij een ingrijpende energetische renovatie wordt 75% van de buitenschil van een woning geïsoleerd, en worden de technische installaties zoals verwarming, koeling of luchtcirculatie volledig vervangen.
Die renovaties worden door de Vlaamse overheid gestimuleerd via fiscale maatregelen. Wie ingrijpend energetisch renoveert betaalt vijf jaar lang geen of slechts de helft van de onroerende voorheffing. Ook de totaalrenovatiebonus zit in de lift. Dat is een extra premie, bovenop de individuele premies, voor wie binnen de vijf jaar minstens drie energiebesparende maatregelen neemt. Dit jaar zijn tot eind september in totaal al 2,050 totaalrenovaties uitgevoerd, wat vier keer zoveel is dan vorig jaar.
Het aantal huizen dat gesloopt en heropgebouwd wordt, neemt eveneens toe. Van 2.193 in 2013 tot 3.666 aangiftes vorig jaar. Met de nieuwe sloop- en heropbouwkorting van 7.500 euro volgend jaar, wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein dat aantal nog opkrikken.