naar top
Menu
Logo Print

Zonnepanelen zullen ook met digitale meter hun rendement behouden

"We hebben het vertrouwen in zonnepanelen steen voor steen moeten heropbouwen, dat laat ik niet terug afbreken"
magazine

De digitale meter moet en zal het rendement van zonnepanelen behouden. Daarin is Vlaams minister van Energie Bart Tommelein formeel. In het ontwerpdecreet is beslist dat er voor de bestaande installaties (in dienst genomen tot eind 2020) een overgangsregeling komt waarbij je de terugdraaiende teller behoudt gedurende 15 jaar vanaf de indienstname.

Hoe de compensatieregeling wordt berekend op het niveau van de distributienettarieven, is echter een bevoegdheid van de VREG. Dat kan op twee manieren. De digitale meter zou álles virtueel terug kunnen draaien, ook het nettarief, of de VREG zou kunnen beslissen om enkel nettarieven aan te rekenen op de reële afname. Dan zal de teller niet terugdraaien op het deeltje van het distributienettarief, maar verdwijnt wel het prosumententarief.

Voor nieuwe installaties vanaf 2021 werkt de Vlaamse regering aan een alternatief compensatiesysteem. De teller zal niet langer terugdraaien maar mensen zullen een vergoeding krijgen voor de stroom die ze op het net zetten. Ook wie al zonnepanelen had, zal indien gewenst naar dit nieuwe systeem kunnen overstappen.

‘We hebben de digitale meter nodig voor de energietransitie. Uitstel zou daarom geen goede zaak zijn. Maar er zullen pas digitale meters komen voor zonnepanelen als er duidelijkheid is’, verzekert Tommelein.