naar top
Menu
Logo Print

"Participatie is de sleutel tot een versnelde energietransitie"

Werknemers en particulieren helpen Kortrijks bedrijf aan groene energie
magazine

Op 17 april 2018 werden 2000 hoogrendementspanelen op het dak van de Kortrijkse drukkerij INNI Group aangesloten. Samen zijn ze goed voor 600 KW of 90% van de energiebehoefte van het bedrijf, maar ook voor een jaarlijkse daling van 190 ton van de CO2-uitstoot en een energiefactuur die een kwart lager ligt dan voorheen.
Het project werd mogelijk gemaakt via derdepartijfinanciering, en voor het eerst konden ook medewerkers mee investeren. “Het zonnedak werd gedeeltelijk gefinancierd via crowdlending,” legt Manu Jans van GreenPulse uit. “Daarbij investeren particulieren en werknemers een bedrag tussen 2.000 en 50.000 euro en kunnen ze rekenen op een gewaarborgd nettorendement van 3,9% op een 8-jarige lening.”
Ook GreenPulse zelf is investeerder, al is het vooral ontwikkelaar en beheerder van de installatie. Het bedrijf coördineerde de initiële studies en contractuele overeenkomsten, stond in voor de uitvoering van de technische voorstudies, regelde de financiering (via het Energy Efficiency Package van Belfius) , stelde een bouwfirma aan (ExtraPower) en zal het park gedurende de volledige looptijd beheren.
Burgemeester Van Quickenborne is alvast tevreden met het project, dat volgens hem perfect past binnen de ambities van Kortrijk klimaatstad, en ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is enthousiast. “Derdepartijfinanciering is een ideale oplossing voor bedrijven om over te schakelen op hernieuwbare energie zonder hun competitiviteit in het gedrang te brengen”, stelt hij.