naar top
Menu
Logo Print

Energiebeleidsovereenkomsten wegens succes verlengd

Vlaamse industrie bespaart jaarlijks het verbruik van 150.000 gezinnen
magazine

Begin 2015 sloot de Vlaamse overheid energiebeleidsovereenkomsten af met 328 energie-intensieve bedrijven uit verschillende sectoren. Uit een evaluatie blijkt dat die bedrijven samen jaarlijks het gemiddeld verbruik van 150.000 gezinnen besparen, wat overeenkomt met de isolatie van een half miljoen daken, en dat ze eind 2016 al meer dan 500.000 ton CO2 hadden uitgespaard.

Met een energiebeleidsovereenkomst (EBO) engageert een bedrijf zich om energie-efficiënter te werken, en dat via een energieaudit en een energieplan op maat van het bedrijf. In ruil legt de Vlaamse Overheid geen bijkomende administratieve lasten of nieuwe regelgeving op, en biedt ze de nodige ondersteuning. De 328 industriële bedrijven hebben samen 2.500 maatregelen uitgevoerd, van warmterecuperatie tot het plaatsen van LED-verlichting, het vervangen van oude apparatuur, enzovoort.

“De overeenkomsten die wij afsluiten met energie-intensieve bedrijven zijn een win-win voor iedereen”, besluit Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. “De bedrijven zien hun energiefactuur verlagen en blijven concurrentieel tegenover de buurlanden, en tegelijk werken we samen aan het halen van de Vlaamse klimaat- en energiedoelstellingen. De industrie zit immers op schema om 63 procent van de energiebesparing te realiseren die Europa tegen 2020 van Vlaanderen vraagt. Daarom hebben we recent ook beslist om de energiebeleidsovereenkomsten te verlengen tot 2022.”