naar top
Menu
Logo Print

Praktisch naar succesvolle PV-projecten

De Zonnegids helpt eigenaars van grote daken en sympathisanten samen zonnepanelen leggen
magazine

Burgerparticipatie is een van de instrumenten om meer groene-energieprojecten te realiseren. En daar zijn we ons steeds meer van bewust. In Vlaanderen zijn vandaag een twintigtal energiecoöperaties actief, waarbij al meer dan 75.000 Vlamingen zijn aangesloten. Toch vinden de verschillende partijen nog niet altijd de weg naar elkaar. Zo is vandaag slechts 1 op 60 niet-woongebouwen van zonnepanelen voorzien, en dat terwijl net die gebouwen een grote elektriciteitsvraag hebben én zich uitstekend voor een grote zonne-installatie lenen. Eigenaars hebben vaak echter niet de nodige middelen, en voor potentiële investeerders lijkt het te complex om een participatief zonneproject op te starten.
Met de Zonnegids wil het Vlaams Energieagentschap de samenwerking tussen dakeigenaars en sympathisanten daarom aanmoedigen en initiatiefnemers de weg wijzen. De gids bevat een stappenplan, uitleg over groenestroomcertificaten, aanbevelingen voor een goed businessplan en tips om een installateur te kiezen. De gids gaat in op veelgehoorde bekommernissen en presenteert als inspiratiebron een aantal cases van pioniers.
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is alvast enthousiast over de gids. “Of je nu zelf zonnepanelen plaatst of via een energiecoöperatie aan een groot project bijdraagt: het brengt altijd meer op dan geld op een spaarboekje te laten staan. En zo investeren we samen in een toekomstgericht en hernieuwbaar Vlaanderen!”