naar top
Menu
Logo Print

"Een cruciale schakel voor de energie-omslag"

Eandis en Infrax kennen contract voor productie digitale meter toe aan IBM/Sagemcom
magazine

Eandis en Infrax, de twee Vlaamse netbeheerders, hebben het contract voor de productie van de toekomstige Vlaamse digitale energiemeters na een Europese aanbestedingsprocedure gegund aan een samenwerkingsverband tussen IBM België en Sagemcom. Beide bedrijven zullen samen instaan voor de ontwikkeling, productie en levering van de nieuwe meter die vanaf 2019 de klassieke, mechanische meters met ronddraaiende schijf zal vervangen.

De digitale meter wordt, zoals de Vlaamse regering bepaald heeft, een maximaal standaardmodel dat de consument de vrije keuze laat om de meter via een datapoort al dan niet uit te breiden met extra, slimme toepassingen. Die maken het voor de consument gemakkelijker om het energieverbruik te sturen en erop te besparen. Dankzij de nieuwe meters zullen meteropnemers ook niet langer ter plaatse moeten komen en zullen netbeheerders betere beslissingen kunnen nemen omtrent investeringen in het net. Maar de overstap naar de digitale meter is vooral ook een noodzaak: “Nu steeds meer mensen, bedrijven en verenigingen zelf hernieuwbare energie opwekken, hebben we nood aan een slim net dat vlot tweerichtingsverkeer aankan”, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. “De nieuwe meters zijn daarom een cruciale schakel voor de energie-omslag.”

De specifieke meter voor Vlaanderen wordt de komende maanden geproduceerd en later dit jaar door Eandis en Infrax aan het brede publiek voorgesteld. De eerste nieuwe meters worden voor het jaareinde geplaatst.